ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΤΣΑΡΑ

       Ο Βουτσαράς (οι ντόπιοι αναφέρονται «στην Μπτσαρά»), είναι χωριό του Νομού Ιωαννίνων. Ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ζίτσας. Το βουτσαράς είναι όμως και όνομα μεγεθυντικό του βυζαντινού «βουτσάς», αυτού δηλαδή που κατασκευάζει τα βουτσιά, τα ξύλινα δοχεία (βαρέλια) που τοποθετούν το κρασί. Παρ’ όλα αυτά οι χωριανοί το μετονόμασαν σε Άγιος Κοσμάς , επειδή ο άγιος αυτός πέρασε κατά την παράδοση,  μάλιστα και το δέντρο που στάθηκε και δίδαξε. Μετά όμως μετάνιωσαν και επανέφεραν επίσημα το παλιό όνομα όχι βέβαια σαν Μπουτζαράς αλλά Βουτσαράς. Η κτηνοτροφία αποτελεί την βασική δραστηριότητα των λιγοστών κατοίκων, 150 με βάση την απογραφή του 2001.Σήμερα εξυπηρετεί αρκετές ανάγκες των κατοίκων των γύρω χωριών.

      Στο Βουτσαρά βρίσκεται το Νηπιαγωγείο καθώς και το Δημοτικό Σχολείο. Υπάρχει επίσης φαρμακείο, βενζινάδικο, φούρνος ενώ λειτουργούν καφενεία και καφετέριες.

      Υπάρχουν δύο ναοί στα στενά όρια του χωριού, ο Άγιος Δημήτριος (κεντρική πλατεία) και ο Άγιος Νικόλαος (κοιμητήριο). Υπάρχει επίσης και η Αγία Αναστασία μερικά μέτρα έξω από τα όρια του χωριού, προς Ηγουμενίτσα.

Δημοτική Ενότητα: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας