Αρχαιολογικοί Χώροι

Το Κοινόν των Ηπειρωτών

Κατά τους ιστορικούς χρόνους των Μολοσσών, υπήρχε ως όργανο Συμβουλευτικό των Βασιλέων «το Ηπειρωτικόν Κοινόν», που λειτουργούσε ως ετήσια Γενική Συνέλευση αρχόντων και αρχομένων. Αργότερα, στα χρόνια του βασιλιά Νεοπτόλεμου, γιου του Αλέξανδρου Α’, αδελφού της Ολυμπιάδας, φαίνεται να πήρε τη μορφή πραγματικής ομοσπονδίας των Ηπειρωτικών Φυλών. Η Ομοσπονδία των Ηπειρωτών γεννήθηκε και ανδρώθηκε στην Πασσαρώνα. Έπειτα, ο χώρος όπου γίνονταν οι Συνελεύσεις ήταν το ιερό του Αρείου ∆ία. Στην αρχή ήταν διοικητικό όργανο των Μολοσσών και ονομάζονταν «Κοινό των Μολοσσών».

Προϊστορικές και Κλασσικές Αρχαιότητες της ΔΕ Πασσαρώνος

Σύμφωνα με την ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων οι μέχρι στιγμής γνωστές θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αρμοδιότητας της υπηρεσίας στην περιοχή της ΔΕ Πασσαρώνος είναι οι εξής:

ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: στη θέση "ΞΥΛΟΚΟΠΙΑ" σώζονται εκτεταμένα λείψανα αρχαίων οικοδομικών λειψάνων (ελαιοπιεστήριο, κτίρια), τάφοι και ταφικοί περίβολοι.

Αρχαιολογικοί Χώροι της ΔΕ Ευρυμένων

Περιοχή

Μνημεία

ΦΕΚ κήρυξης /Υ.Α.

Κληματιά

Λείψανα αρχαίας ακρόπολης και θεάτρου (αρχαίας Μολοσσικής πόλης Ευρυμένων). Βρίσκονται κοντά στους ναούς Αγ.Νικολάου και Αγίας Παναγιάς, εκτός των ορίων του οικισμού της Κληματιάς και ΝΔ αυτού.

Ποιοι είναι εδώ

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 0 χρήστες.

Tags in Κατηγορίες