ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΡΑΝΙΤΣΑΣ

       Η Γρανίτσα είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ζίτσας, ενώ γεωγραφικά εντάσσεται στην περιοχή της Ντουσκάρας.

      Οι μόνιμοι κάτοικοι εκτιμώνται στους 80. Απέχει 45 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Το πανηγύρι του χωριού τελείται στις 15 Αυγούστου στην γιορτή της Παναγίας.

      Ακολουθώντας την μοίρα πολλών άλλων φτωχών χωριών της ορεινής Ηπείρου οι κάτοικοί του έχουν ξενιτευτεί σε όλο τον γνωστό ανεπτυγμένο κόσμο (Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Βέλγιο, Η.Π.Α., Νέα Ζηλανδία κτλ) και πάντοτε ζουν με το όνειρο να γυρίσουν πίσω για μόνιμο επαναπατρισμό.

      Η βασική δραστηριότητα των λιγοστών κατοίκων του χωριού είναι κατά βάση η κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού του τοπικού οδικού δικτύου (όπως η ασφαλτόστρωση όλου του μήκους του δρόμου από Βουτσαρά προς Γρανίτσα από την περιοχή Γλα διασχίζοντας τον ποταμό Τύρια μέσω της στρατιωτικής γέφυρας Κουρέντων-Γρανίστας) το οποίο έχει ήδη δώσει διαφορετική πνοή στον τόπο.

Δημοτική Ενότητα: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας