ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΟΦΙΣΚΟΥ

          Συνεχίζοντας προς το κεφαλοχώρι της περιοχής, το Γραμμένο, συναντάμε στα αριστερά το Λοφίσκο, ένα μικρό χωριό χτισμένο πάνω σε λόφο. Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αυτή "της Παναγίας" (Κοίμηση της Θεοτόκου) στην εορτή της οποίας (15 Αυγούστου) πανηγυρίζει και το χωριό. Είναι "βασιλκή" σταυρεπίστεγη και το δάπεδό της βρίσκετε αρκετά χαμηλότερα από το δάπεδο του περιβάλλοντος χώρου, αφού χρειάζεται να κατέβει κανείς κάμποσα σκαλιά για να μπει στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με τον Στέφανο Μπέττη η εκκλησία αυτή πρέπει να χτίστηκε τπ 1745 και ήταν μάλλον μετόχι της ονομαστής Μονής Κύκκου που βρίσκεται στην Κύπρο.

          Στο χωριό υπάρχει και μια δεύτερη μικρότερη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Η αρχική του ονομασία Τσέριανη Το όνομά του σλαβικό από την ρίζα tser που σημαίνει δρυς και την παραγωγική κατάληξη –ιανη πληθυντική. Στο χωριό μάλιστα <<τσέρος>> λέγεται είδη δρυός ενός από τα άλλα τέσσερα γνωστά στην περιοχή. Ο <<δέντρος>>  αλλού λεγόμενο <<ντούσκο>> , η βελανιδιά και η γρανίτσα. Εδώ βέβαια πρόκειται για δρυ γενικά στην οποία περιλαμβάνεται και το πουρνάρι και σημαίνει όλο το όνομα του χωριού συνοικισμός ή άνθρωποι που κατοικούν στα πουρνάρια. Το χωριό βαφτίστηκε  πάλι Λοφίσκος εφεύρημα λόγιο, παρότι είναι χτισμένο σε δυο σαφώς διακρινόμενους μεταξύ τους λόφους.

 

Δημοτική Ενότητα: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας