ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟ ΓΑΡΔΙΚΙ

13 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων βρίσκεται το χωριό Μ. Γαρδίκι. Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες ενός λόφου που ονομάζεται Καστρί, στο οποίο καταγράφεται η ιστορία από τα αρχαία χρόνια.

Ο κωνικός αυτός λόφος έχει θέση οχυρή με εξέχουσα στρατηγική σημασία, καθώς δεσπόζει και ελέγχει το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ

Το Ροδοτόπι βρίσκεται 11 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και υπάγεται στο Δήμο Πασσαρώνος.

Ο κύριος δρόμος πρόσβασης στο χωριό είναι η Εθνική οδός Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας με την παράκαμψη αυτής, στο ύψος της Βιομηχανικής περιοχής, για τρία περίπου χιλιόμετρα.

Μορφολογικά το έδαφος παρουσιάζει ορεινές και πεδινές περιοχές.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥΛΟΦΟΥ

        Βρίσκεται στη Ν. περιοχή του Δήμου με παραδοσιακά λιθόκτιστα κτίρια και πλακόστρωτα. Είναι ένα από τα Γραμμενοχώρια και έχει δυτικά μια πανέμορφη κοιλάδα με πολύ πράσινο και στο βάθος το ποτάμι Σμολίτσας.

        Για την ετυμολογία του ονόματος ο Vasmer το συνδέει με σλαβική λέξη kobilja <<φοράδα>> και την σλαβική κατάληξη –jane, που είναι πληθυντική και σημαίνει τους ανθρώπους της φοράδας, εννοώντας μεταφορικά τη διαμόρφωση του εδάφους της κορυφής της ράχης, που είναι χτισμένο το χωριό που έχει σχήμα σώματος φοράδας.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

         Λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στο στο Γραμμένο παίρνοντας στη διασταύρωση το δρόμο αριστερά αντικρίζουμε το χωριό Πετράλωνα που είναι χτισμένο σε λόφο με πανοραμική θέα. Στη βορειοανατολική άκρη του χωριού συναντάμε τη μοναδική του εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή.

Σύμφωνα με την παράδοση η εκκλησία αυτή είναι το καθολικό κάποιας παλαιάς Μονής.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΑΤΗΣ

        Από τα Πετράλωνα συνεχίζοντας φτάνουμε σε λίγο στο χωριό Περάτη, ένα μικρό αλλά όμορφο χωριό με αρκετά πλούσια εκκλησιαστική παράδοση, αφού υπάρχουν εδώ τέσσερις εκκλησίες.

       Η πρώτη απ' αυτή είναι αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία, λειτουργεί ως ενοριακή και εορτάζει στις 20 Ιουλίου μαζί με όλο το χωριό. Οι άλλες δύο είναι αφιερωμένες στην Αγία Τριάδα και στην Κοίμηση της Θεοτόκου χωρίς να παρουσιάζουν κάποιο ξεχωριστό ενδιαφέρον.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

            Από το Ροδοτόπι ατενίζοντας κανείς το λεκανοπέδιο πρός τα βόρεια διακρίνει καθαρά πάνω σ' ένα χαμηλό λόφο το Νεοχώρι. Σε πολύ λίγο διασχίζοντας τον κάμπο φτάνουμε εκεί και συναντάμε στην πλατεία του χωριού τη μοναδική εκκλησία του αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.Στην πλατεία του χωριού συναντάμε τη μοναδική εκκλησία του αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Σύμφωνα με την παράδοση πρέπει να ήταν μετόχη της παλαιάς Μονής του Αγίου Γεωργίου που βρισκόταν στην Κάτω Λαψίστα.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ

Το όνομα του χωριού αναφέρεται σκέτο χωρίς δηλαδή το μεγάλο η μικρό , στο χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου του 1319 . Το όνομα είναι σλαβικής προέλευσης και μάλιστα παλαιό σλαβικό κατά τον vasmer ΓΡΑΔ και με αναγραμματισμό ΓΑΡ  συνώνυμο με την ρωσική λέξη Γοροδ με την υποκοριστική κατάληξη –ικ σλάβικη και αυτή σημαίνει μικρή πόλη.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΛΥΚΟΣΤΑΝΗΣ

Παλαιό όνομα ΠΟΓΔΟΡΑ, προερχόμενο απο την σλάβικη λέξη POGDORA (Στις παρυφές). Χαρακτηριστικό του χωριού η βρύση του (ΠΡΙΣΚΑΣ) και βέβαια το ποτάμι που βρίσκεται κάτω από το χωριό (ΣΜΟΛΙΤΣΑΣ).

Σελίδες