ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΒΕΝΤΕΡΙΚΟΣ

         Ο Βεντερίκος (Τοπική Κοινότητα Βερενίκης - Δημοτική Ενότητα ΜΟΛΟΣΣΩΝ), ανήκει στον δήμο ΖΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.Η επίσημη ονομασία είναι “ο Βεντερίκος”. Έδρα του δήμου είναι η Ελεούσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

        Το χωριό Παλαιοχώρα βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 520 μέτρων. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με τον νομό Θεσπρωτίας, στις βορειοανατολικές  πλαγιές της κορυφής Χιονίστρας. Υπάγεται διοικητικά στο δήμο Ζίτσας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι κάτοικοί της ήταν 56.

 

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΤΩ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ

         Γεωγραφικά η Κάτω Βερενίκη βρίσκεται στην Ήπειρο στον τέως Νομό Ιωαννίνων. Αυτοδιοικητικά και σύμφωνα με τις αλλαγές που επέφερε το Πρόγραμμα Καλλικράτης (Νόμος 3852/2010), η Κάτω Βερενίκη βρίσκεται στον Δήμο Ζίτσας .

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ

     Βερνίκ ή Βερνίκου. Όνομα σλαβικό σχετιζόμενο με τη σλαβική λέξη Βερν (ΒΕΡΗ)που σημαίνει δίνω πίστη, εμπιστοσύνη και την υποκοριστική κατάληξη –ικ. Πρόκειται ίσως για τον πρώτο οικιστή με την πίστη του στον Σλάβο γαιοκτήτη του ή κάτι τέτοιο. Πολύ ψηλότερα από το Βερνίκου και σε ράχη άδεντρη κα πετρώδη υπάρχει ο συνοικισμός του Βετερίκ → Βετερίκος όνομα σλαβικό από το Βέτερ που σημαίνει αέρας και την υποκοριστική κατάληξη –ικ και θα πει χωριό των αέρηδων. Το χωριό άλλαξε το όνομά του και από Βερνίκ έγινε Βερενίκη.