ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟ ΓΑΡΔΙΚΙ

13 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων βρίσκεται το χωριό Μ. Γαρδίκι. Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες ενός λόφου που ονομάζεται Καστρί, στο οποίο καταγράφεται η ιστορία από τα αρχαία χρόνια.

Ο κωνικός αυτός λόφος έχει θέση οχυρή με εξέχουσα στρατηγική σημασία, καθώς δεσπόζει και ελέγχει το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑΣ

           Βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Ιωαννίνων Το χωριό ονομαζόταν Ζέλοβα μέχρι το 1929 . Η Προέλευση του ονόματος, είναι μάλλον Σλαβική, και σημαίνει Δενδρότοπος ή Δενδροχώρι. Ο Ι.Λαμπρίδης ερμηνεύει το όνομά του ως τόπο ‘’χελωνών’’, χωρίς άλλη απόδειξη, ο Χ. Χριστοβασίλης ως ‘’ θέσιν αρχηγείου’’ και ο M.Wasmer θεωρεί ότι είναι σλαβικής προέλευσης και το ερμηνεύει ως τόπο γεμάτο λάχανα. Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων . Μεγάλο μέρος βρίσκεται θαμμένη και περιμένονει την αρχαιολογική σκαπάνη.

Πολιτιστικοί Φορείς στη Βουνοπλαγιά

Στη Βουνοπλαγιά λειτουργεί ο Αθλητικός Σύλλογος Βουνοπλαγιάς, υπάρχει ακαδημία ποδοσφαίρου, ενώ δραστηριοποιείται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βουνοπλαγιάς με εκδηλώσεις και τη λειτουργία τμήματος εκμάθησης χορού. Ο οικισμός διοργανώνει εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον οικισμό του Μ. Γαρδικίου στην εορτή του Αγίου Πνεύματος και ξεχωριστά την εορτή της Φανερωμένης. Στο πνευματικό κέντρο λειτουργεί και βιβλιοθήκη.