ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΕΤΟΠΕΤΡΑΣ

Η Αετόπετρα (παλιό όνομα Κοσόλιανη) εχει υψόμετρο περίπου 750 μέτρα στο κεντικό σημείο του σχολείου. Από πάνω της βρίσκεται η δυτική πλαγιά του όρους Κασιδιάρης (1329μ, παλιό όνομα Σιούτιστα). Είναι ένα πολύ όμορφο βουνό που σε αντίθεση με το όνομά του έχει πολύ βλάστηση και πολλά νερά και θεωρείται ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν την ύπαρξη οικισμού περίπου από το 1700, ενώ αργότερα - κατά τη διάρκεια ακόμα της Τουρκοκρατίας - καταγράφεται ως χωριό με το όνομα Κοσόλιανη, λέξη σλάβικης προελεύσεως. Σημαντική, για την ιστορία και την πορεία του χωριού, είναι η πληροφορία ότι η Αετόπετρα είχε αγοραστεί από τους Τούρκους κατακτητές πολύ πριν την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1913. Ακόμα πιο σημαντική η λεπτομέρεια ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων (1/3) έγινε δωρεά  από οικογένεια του ίδιου του χωριού, σημάδι της σκληρής δουλειάς και αγάπης των Αετοπετριτών για τον τόπο τους.

Το χωριό χωρίζεται σε δύο οικισμούς, τη Μπολιάνα και τον Κάτω Μαχαλά. Στη Μπολιάνα, τον πρώτο οικισμό που συναντά κανείς κατά την είσοδο στο χωριό βρίσκεται το παλιό σχολείο - σημάδι της αγάπης των κατοίκων για τη μόρφωση, παρά τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. Αλλά και ο Κάτω Μαχαλάς δεν υστερεί σε σημαντικότητα, καθώς εκεί βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου και προστάτιδας του χωριού, η οποία εορτάζεται στις 26 Ιουλίου και προς τιμήν της γίνεται και το τριήμερο παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού (25, 26 & 27 Ιουλίου). Στην ευρύτερη περιοχή της Αετόπετρας βρίσκονται επίσης αρκετά «ξωκλήσια» τα γνωστότερα των οποίων είναι αφιερωμένα στους Αγίους Αθανάσιο και Δημήτριο, στην Παναγία καθώς και ένα αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία, χτισμένο στην κορυφή του Κασιδιάρη

Δημοτική Ενότητα: 

Θεματική Κατηγορία: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας