Πολιτιστικές Δραστηριότητες της ΔΕ Ευρυμένων

Οι βασικές πολιτιστικές δραστηριότητες για την περιοχή εξακολουθούν να είναι τα παραδοσιακά ετήσια πανηγύρια που διοργανώνονται πλέον από τους πολιτιστικούς συλλόγους στις πλατείες των χωριών ή στα ξωκλήσια και στα μοναστήρια που γιορτάζουν. Τα φημισμένα πανηγύρια της περιοχής και κυρίως των μοναστηριών, όπως της Παλιουρής, συνεχίζουν να προσελκύουν κόσμο καθώς και τους πολλούς απόδημους της περιοχής. Με τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που έλαβαν χώρα κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια, η περιοχή ζει σήμερα στους ρυθμούς της Ηπειρωτικής ενδοχώρας, στα «πέριξ» των Ιωαννίνων, όπου το παλιό σπίτι στο χωριό ή και κάποιο νεόκτιστο, αποτελεί τη δεύτερη «αστική» κατοικία και συνιστά αξιοσημείωτο κοινωνικό χαρακτηριστικό. Έτσι και η τοπική κοινωνική και πολιτιστική ζωή απέκτησε πολλές αστικές συνήθειες, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις να κινούνται πλέον στους ρυθμούς της μαζικής αστικής ψυχαγωγίας με τους ηλεκτρικούς ήχους, τα πλαστικά επιτραπέζια σκεύη και τις μεταλλικές συσκευασίες των ποτών – αναψυκτικών. Άλλες εκδηλώσεις που καταγράφονται στην περιοχή έχουν σχέση με «ανταμώματα» ξενιτεμένων, με τα αποκριάτικα έθιμα και τη γιορτή του Πάσχα. Στην Κληματιά οργανώνονται κατά τα τελευταία χρόνια θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις με μουσική, θέατρο, παραδοσιακούς χορούς κλπ. Όλες αυτές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν παρουσιάζουν σήμερα κάτι το εξαιρετικό. Υπό προϋποθέσεις όμως θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα τοπικό δίκτυο θρησκευτικών και κοινωνικών εκδηλώσεων σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο που συμπίπτει με τις θρησκευτικές γιορτές κατά τις οποίες πανηγυρίζουν τα χωριά (από 29 Ιουνίου μέχρι 8 Σεπτεμβρίου) και να συμβάλουν στην αναζωπύρωση της κίνησης, με την κοινωνική και πολιτιστική σημασία του όρου, η οποία θα επανακτήσει το παραδοσιακό – τοπικό χρώμα. Άλλωστε, στη σημερινή εποχή της μαζικοποίησης και της παγκοσμιοποίησης, η ιδιαιτερότητα, το τοπικό χρώμα και η τοπική ταυτότητα θα είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Δημοτική Ενότητα: 

Θεματική Κατηγορία: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

"Μελέτη Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης του Δήμου Ευρυμένων Νομού Ιωαννίνων (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) – Α’ Φάση: Ανάλυση – Διάγνωση – Προοπτικές", Μ.Αλεξάκη, Δήμος Ευρυμένων Νομού Ιωαννίνων, Σεπτέμβριος 2002

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας