ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΓΕΝΙΤΙΟΥ

      Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας από το Γραμμένο πάνω στον κεντρικό δρόμο και σε μικρή απόσταση συναντάμε το Βαγενίτι, ένα χω­ριό αρκετά παλιό και με πολλούς κατοίκους τα παλαιότερα χρόνια.

      Από τις εκκλησίες που συναντάμε εδώ η πιο αξιόλογη είναι η κεντρική αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Λειτουργεί ως ενοριακή εκκλησία ενώ στην Ανατολική πλευρά  του περιβόλου της υπάρχει και το νεκροταφείο. Είναι «βασιλική» σταυρεπίστεγη και στο εσωτερικό της δεσπόζει ανάμεσα στον κυρίως Ναό και το Άγιο Βήμα το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο από τα παλιά που συναντά κανείς στις εκκλησίες της περιοχής.

      Υπάρχουν ακόμα στο χωριό και άλλες δύο εκκλησίες αφιερωμένες η μια στην Αγία Παρασκευή και η άλλη στον Άγιο Αθανάσιο, ενώ το πανηγύρι γινόταν στις 23 Απριλίου, εορτή του πολιούχου Αγίου Γεωργίου.

Γεφύρι Στο Βαγενίτι

ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΒΑΓΕΝΙΤΙ

      Μονότοξο γεφυράκι το οποίο γεφυρώνει τον Βαρκό ο οποίος χύνεται στο Σμολίτσα. Δυστυχώς πλέον έχει τσιμεντωθεί το μισό για να περνάνε τα αυτοκίνητα.Ο Βαρκός είναι ξηροπόταμος του Σμόλιτσα που φουντώνει το χειμώνα. Το γεφύρι το κατασκεύασαν για να πηγαίνουν στην Πογδορά (Μπογδορά) σημερινή Λυκοστάνη. Απο το γεφύρι περνούσαν και οι Ιταλοί που εβγάζαν τα πετρέλαια στη Πογδόρα. Λάμπρος Μάλαμας (σε προσωπική επικοινωνία που είχε μαζί του η Ελευθερία Μαντζούκα).

Δημοτική Ενότητα: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας