ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΟΒΛΑ

            Το χωριό Δοβλά, είναι ημιορεινός οικισμός του νομού Ιωαννίνων, και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων . Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νομού, στην πρώην επαρχία Δωδώνης, κοντά στα όρια με τον νομό Θεσπρωτίας, στις βορειοανατολικές απολήξεις της κορυφής Χιονίστρας, 63 χλμ. Νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Διοικητικά υπάγεται στα Δήμο Ζίτσας. Ένας από τους θησαυρούς του χωριού αποτελεί το καθολικό ενός παλιού μοναστηριού του 18ου αιώνα, αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

          Ντοβλά ή Δοβλά. Ο Vasmer ετυμολογώντας το τοπωνύμιο, το σχετίζει με το σλάβικο dъblъ < dъbolъ, μαρτυρημένο μόνο στη σλοβακική, όπου dbol «η κυψέλη».Κατά τον Οικονόμου για το τοπωνύμιο πιθανότερη η προέλευση του από τη σλαβική πρόθεση do «μέχρι» και τον θηλυκό τύπο oblá «στρογγυλός», λέξεις που συμπροφέρθηκαν ως μια. Κατά τον Μπέττη, αλβανικό το όνομα, από τον πρώτο Αρβανίτη οικιστή ή γαιοκτήτη του. Ίσως να συνδέεται με την αλβανική λέξη dovlet δηλαδή κράτος, εξουσία .Το καθολικό ενός παλιού μοναστηριού του 18ου αι., αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, σε όμορφη τοποθεσία έξω από τον οικισμό, είναι ένας από τους θησαυρούς του χωριού.

 

Δημοτική Ενότητα: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας