ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΩΤΕΙΝΟΥ

       Το Φωτεινό, με την παλιά ονομασία Ζελίστα, είναι ένα χωριό του Δήμου Ζίτσας, 44 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη των Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα ακριτικό χωριό, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορά μας με την Αλβανία, που έχει μόλις 22 κατοίκους, ωστόσο τις περιόδους του Πάσχα & του Αυγούστου συγκεντρώνει περί τα 150 άτομα, είτε χωριανούς είτε φίλους τους.

        Η βλάστηση στο Φωτεινό είναι πυκνή, πλούσια &  παρθένα, με βασικούς πρωταγωνιστές τα πανύψηλα πλατάνια & τα αστείρευτα τρεχούμενα νερά. Οι ομορφιές του Φωτεινού & οι ιδιαιτερότητες του φυσικού τοπίου αναδείχθηκαν πρόσφατα στα πλαίσια των εκπομπών της ΕΡΤ «Μένουμε Ελλάδα».

http://www.youtube.com/watch?v=6Yr_W4zeBLs

 

          Η ενορία του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, απ’ όπου πήρε την ονομασία της η Αδελφότητα του χωριού.  Η Αδελφότητα ιδρύθηκε το 1897 & είναι η γηραιότερη των Αδελφοτήτων όλων των χωριών της περιοχής.  Πέρασε δύσκολες καταστάσεις, όμως εξακολουθεί να είναι ενεργή.  Με μεγάλη αγάπη & θέληση εργάζεται για το καλό του χωριού & των συγχωριανών.

          Η Ζελίστα είναι ο τόπος καταγωγής των μεγάλων παραδοσιακών μουσικών μας των Χαλκιάδων. Η οικογένεια των Χαλκιάδων, όπως όλοι οι Ζελιστινοί, φιλοξενήθηκαν στα παρακείμενα χωριά, όταν η Ζελίστα καταστράφηκε ολοσχερώς από κατολίσθηση το 1915.H Ζελίστα δεν απέκτησε ποτέ την αίγλη που είχε πριν την καταστροφή της, όμως ξαναχτίστηκε. Αρκετοί Φωτεινιώτες αναγκαστικά έχτισαν τα σπίτια τους λίγο μακρύτερα, έτσι το Φωτεινό μοιράστηκε στο κυρίως χωριό & στον συνοικισμό του, την Κουρνόραχη.

Δημοτική Ενότητα: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας