Πολιτιστικές Διαδρομές στη Ζίτσα

Από Καρίτσα (αμπελώνες, εστιατόρια οικισμού) προς Ζίτσα. Στη Ζίτσα, εντός οικισμού, περιπατητική διαδρομή από Δημαρχείο και Παλιό Σχολείο (στάση στο Πάρκινγκ), προς Ειρηνοδικείο, Λαογραφικό Μουσείο, εκκλησία Αγίου Νικολάου (κεντρική), Αγ. Παρασκευής, Παναγίας, όπου και θέσεις θέασης ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, μέχρι το Γυμνάσιο. Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να κινηθεί προς τους αμπελώνες, προς τη θέση «Ρουσσόπουλο», είτε στρίβοντας προς τα αριστερά είτε περνώντας αριστερά του Νεκροταφείου. Από την τελευταία επίσης θέση μπορεί να εισέλθει στην κάτω πλευρά της περιοχής και να καταλήξει στο γήπεδο. Επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η επίσκεψη στην εκτεταμένη περιοχή αμπελώνων βόρεια των θέσεων «Αυλότοπα», και «Δερβένι», περιοχή η οποία περικλείεται από δάσος  βελανιδιών, και η πρόσβασή της είναι δυνατή είτε από το δρόμο προς Λιγοψά, είτε από την περιοχή της διασταύρωσης Λιγοψά – Πρωτόπαππα, κατευθυνόμενοι προς Πρωτόπαππα.                         

Από Ζίτσα, διαμέσου Σακελλαρικού κατευθύνεται κάποιος προς την αξιόλογη Μονή Πατέρων και προς το Θεογέφυρο, εξαίρετο μνημείο της φύσης, μέχρι και το Λίθινο, όπου ανεβαίνοντας στον οικισμό, προσφέρεται μια θέση εξαίρετης θέασης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Από το Λίθινο μπορεί  να επιστρέψει ο επισκέπτης στα Ιωάννινα ή επιστρέφοντας προς Ζίτσα, να γευματίσει στο «Μύλο» κοντά στο Θεογέφυρο, και διανυκτερεύοντας στη Ζίτσα να επισκεφθεί τους υπόλοιπους οικισμούς ή ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής.

Δημοτική Ενότητα: 

Θεματική Κατηγορία: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

“Δεδομένα Χώρου & Περιβάλλοντος Περιοχής Μελέτης ΔΕ Ζίτσας”, Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας