Δήμος Ζίτσας
Περισσότερες Πληροφορίες: Ο Δήμος Ζίτσας απλώνεται στο βορειοδυτικό γεωγραφικό τμήμα της Ελλάδας. Ανήκει στην περιφέρεια Ηπείρου και είναι ένας από τους οκτώ δήμους (Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Ζίτσας, Ιωαννιτών, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου) της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Συστάθηκε το 2011 από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Εκάλης,Ευρυμενών, Ζίτσας, Μολοσσών και Πασσαρώνος.
|
Περιφέρεια Ηπείρου
Περισσότερες Πληροφορίες: Ο δικτυακός τόπος περιέχει πληροφορίες για την οργάνωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, τα στοιχεία επικοινωνίας, τους συνδέσμους προς τις Περιφερειακές Ενότητες καθώς και πλήρη ενημέρωση για τα τελευταία νέα, τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τον προγραμματισμό.
|
ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Περισσότερες Πληροφορίες: Η ΙΒ' ΕΠΚΑ είναι περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, με έδρα τα Ιωάννινα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στο Νομό Ιωαννίνων. Αποστολή της είναι ο εντοπισμός, η διάσωση, η διατήρηση και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο νομό Ιωαννίνων που είναι ο νομός αρμοδιότητάς της. Παράλληλα με το επιστημονικό έργο, η ΙΒ΄ ΕΠΚΑ πραγματοποιεί και διοικητικό έργο, φροντίζοντας για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων.
|
8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Περισσότερες Πληροφορίες: Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είναι Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, σε επίπεδο Διεύθυνσης. Έχει έδρα της τα Ιωάννινα και η αρμοδιότητά της εκτείνεται στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Στεγάζεται στον όροφο του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακρόπολη του κάστρου της πόλης.
|
Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών
Περισσότερες Πληροφορίες: Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών είναι Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ. με έδρα τα Ιωάννινα και χωρική αρμοδιότητα την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά.
Λειτουργεί σε άμεση και διαρκή συνεργασία με τις αρμόδιες Κεντρικές, Περιφερειακές και λοιπές Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες, και η δραστηριότητά του αφορά στη μελέτη και δημοσίευση υλικού περαιωθεισών ή μη ανασκαφών, για τη δημοσίευση του οποίου δεν υπάρχει δήλωση ενδιαφέροντος κατά τις διατάξεις του Ν. 3028/2002.
|
Εταιρία Ηπειρωτικών Μελετών
Περισσότερες Πληροφορίες: Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.) ιδρύθηκε το 1953. Είναι σωματείο πνευματικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αποβλέπει στην ανέλιξη του Ηπειρωτικού χώρου και στην άνοδο της πνευματικής και πολιτιστικής στάθμης, συνεπώς και του βιοτικού επιπέδου του Ηπειρωτικού λαού. Με το πέρας του β΄ παγκοσμίου πολέμου και του καταστροφικού εμφυλίου, που ακολούθησε, υπήρξε κοινωνική και ιστορική αναγκαιότητα για πολιτιστική άνθηση της Ηπείρου, αντάξια της παράδοσης που κληρονόμησε. Έτσι αποφασίστηκε από πνευματικούς ανθρώπους της εποχής, με πρωτεργάτη τον Κ. Φρόντζο, η ίδρυση της Ε.Η.Μ..
|
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Περισσότερες Πληροφορίες: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως των Ιωαννίνων, της σύγχρονης πρωτεύουσας της Ηπείρου, σε γήπεδο ιδιοκτησίας του ΥΠ.ΠΟ. και σε περίοπτη θέση στον επονομαζόμενο λόφο Λιθαρίτσια. Το Α.Μ.Ι. οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1960 (1963-1966) σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη του επιφανούς Έλληνα αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, με σκοπό να στεγάσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ηπείρου από την αρχαιότητα έως και τους μεταβυζαντινούς χρόνους, καθώς και τη συλλογή έργων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αι., δωρεάς του Συλλόγου οι «Φίλοι των Ιωαννίνων». Το 1999 επιτεύχθηκε η αποκλειστική χρήση του Α.Μ.Ι. για την έκθεση των ευρημάτων αρμοδιότητας της ΙΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ε.Π.Κ.Α.).
|
Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων
Περισσότερες Πληροφορίες: Το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων εγκαινιάστηκε το 1995. Η κεντρική συλλογή του στεγάζεται στο χώρο του τέως «βασιλικού περιπτέρου», το οποίο κτίστηκε το 1958 από τον ελληνικό στρατό, στο κέντρο της νοτιοανατολικής ακρόπολης του κάστρου των Ιωαννίνων. Στον ίδιο χώρο, κατά τη βυζαντινή εποχή, υψωνόταν ο μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών με τις κατοικίες των αρχόντων γύρω του, ενώ αργότερα, στα τέλη του 18ου αιώνα, χτίστηκε το σεράι του Αλή Πασά. Στις επτά αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα ανασκαφών (γλυπτά, νομίσματα, κεραμική), αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, εικόνες και κειμήλια από όλη την Ήπειρο.
|
"Οδυσσέας" - Πύλη του Ελληνικού Πολιτισμού στο Διαδίκτυο
Περισσότερες Πληροφορίες: Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ είναι μια πύλη του Ελληνικού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.Ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι δυνατό να αποτυπωθεί σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αναγνωρίζοντας όμως, τη δύναμη και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, έγινε προσπάθεια να συμπεστεί σε αυτό το πρόγραμμα χιλιετίες δημιουργίας, αιώνες μεγάλης τέχνης, επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος, δρόμους έτοιμους, πάνω στους οποίους περπάτησε ο δυτικός πολιτισμός για να φτάσει στη σημερινή του μορφή.
|
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Περισσότερες Πληροφορίες: O διαδικτυακός τόπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η κύρια πύλη πρόσβασης στις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους οργανισμούς του Υπουργείου στον Τομέα Πολιτισμού.
Ο διαδικτυακός αυτός τόπος φιλοδοξεί να γίνει η βασική πηγή πληροφόρησης σχετικά με τις αρμοδιότητες και το έργο του Υπουργείου, των εποπτευόμενων οργανισμών και κάθε φορέα που δραστηριοποιείται στον χώρο του Πολιτισμού.
|