ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΚΟ

        Κουτρουλάδες-Σακελλαρικό .Σύμφωνα με τον Οικονόμου το όνομα είναι δυνατόν να αποδοθεί στο επώνυμο Κουτρουλάς ή Κουτρούλης <<φαλακρός>> και την κατάληξη –άδες που σε τοπωνυμική χρήση δηλώνει τον τόπο που είναι εγκατεστημένα τα μέλη της οικογένειας. Μπορεί αν θεωρηθεί και σαν εδαφωνύμιο για να δηλώσει τον φαλακρό και άδεντρο τόπο.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΕΛΛΙΣΙ

Μελίσσι

         Ονομασία νεότερου οικισμού που συγκροτήθηκε από αρβανιτόβλαχους ποιμένες οι οποίοι έχουν εκεί τις μόνιμες κατοικίες τους. Ενδεικτικό είναι ότι ο οικισμός δεν έχει εκκλησία. Το τοπωνύμιο, κατά τον Οικονόμου, προέρχεται από το ουσιαστικό μελίσσι. Η ονομασία οφείλεται σε προεξέχοντα βράχο στο κάτω μέρος του οποίου μαζεύονταν σμήνη μελισσών, απ  όπου μάζευαν μέλι όλες οι όμορες κοινότητες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του χωριού Λίθινο.

 

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΖΙΤΣΑΣ

 

          Η Ζίτσα είναι χωριό του Νομού Ιωαννίνων και γνωστή ιδιαίτερα για το κρασί της .Κτισμένη σε ημιορεινή θέση στην αριστερή όχθη του ποταμού Καλαμά, βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα δυτικά των Ιωαννίνων.Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Ζίτσας, αλλά μολονότι έχει δώσει στο δήμο το όνομά της, δεν αποτελεί έδρα του. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη απογραφή της ΕΣΥΕ (2001), ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 879 κατοίκους.

Πολιτιστικές Διαδρομές στη Ζίτσα

Από Καρίτσα (αμπελώνες, εστιατόρια οικισμού) προς Ζίτσα. Στη Ζίτσα, εντός οικισμού, περιπατητική διαδρομή από Δημαρχείο και Παλιό Σχολείο (στάση στο Πάρκινγκ), προς Ειρηνοδικείο, Λαογραφικό Μουσείο, εκκλησία Αγίου Νικολάου (κεντρική), Αγ. Παρασκευής, Παναγίας, όπου και θέσεις θέασης ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, μέχρι το Γυμνάσιο. Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να κινηθεί προς τους αμπελώνες, προς τη θέση «Ρουσσόπουλο», είτε στρίβοντας προς τα αριστερά είτε περνώντας αριστερά του Νεκροταφείου.

Πινακοθήκη Ζίτσας

H Πινακοθήκη Χαρακτικής της Ζίτσας Ιωαννίνων είναι μια σημαντική γέφυρα προς τον πλούτο των εκφραστικών μέσων, την ποικιλία των υλικών, την ιστορία της Νεοελληνικής χαρακτικής κατά τον 19ο και 20ο αιώνα και πάνω από όλα, πρόκειται για το άνοιγμα της συζήτησης ανάμεσα στους δημιουργούς του 21ου αιώνα που προχωράει με ταχείς ρυθμούς.