ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΑΤΗΣ

        Από τα Πετράλωνα συνεχίζοντας φτάνουμε σε λίγο στο χωριό Περάτη, ένα μικρό αλλά όμορφο χωριό με αρκετά πλούσια εκκλησιαστική παράδοση, αφού υπάρχουν εδώ τέσσερις εκκλησίες.

       Η πρώτη απ' αυτή είναι αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία, λειτουργεί ως ενοριακή και εορτάζει στις 20 Ιουλίου μαζί με όλο το χωριό. Οι άλλες δύο είναι αφιερωμένες στην Αγία Τριάδα και στην Κοίμηση της Θεοτόκου χωρίς να παρουσιάζουν κάποιο ξεχωριστό ενδιαφέρον.

       Η τέταρτη όμως, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, αφού έιναι και η παλαιότερη απ' όλες καθώς χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα.

       Το όνομα του χωριού με ρίζα ελληνική (πέρα) και κατάληξη αλβανική (ατ) κατά τα αλβανικά τοπωνύμια της περιοχής, το χωριό κατά τον Λαμπρίδη ήταν πατρίδα άγριων Αλβανών εξομοτών Καραμουρατών , από τους οποίους τόσα υπέφερε στην εποχή τους ο τόπος. Αρκετοί κάτοικοι λοιπόν εγκατέλειψαν το χωριό τους ,για διάφορους λόγους, ο σπουδαιότερος των οποίων ήταν η αποφυγή των πιέσεων των εξομοτών συντοπιτών τους, και μετανάστευσαν νοτιότερα, όπου εγκατέστησαν τους  νέους οικισμούς με το όνομα του πατρικού τους χωριού. Κατά τον Παπαγεωργίου το όνομα προέρχεται από το Περάτης, που ήταν<< κάποιος τσέλιγκας από το Πέραμα των Ιωαννίνων>>. Ένα μικρό αλλά αρκετά όμορφο χωριό με πλούσια εκκλησιαστική παράδοση αφού υπάρχουν τέσσερεις εκκλησίες . Η πρώτη από αυτές είναι αφιερωμένη στον προφήτη ,λειτουργεί ως ενοριακή και γιορτάζει στις 20 Ιουλίου με όλο το χωριό. Οι άλλες δύο είναι αφιερωμένες στην Αγ. Τριάδα και στην κοίμηση της Θεοτόκου. Η τέταρτη είναι αφιερωμένη στον Αγ. Νικόλαο, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, αφού είναι η παλιότερη από όλες καθώς χτίστηκε στα τέλη του 16 ου αιώνα.

 

Δημοτική Ενότητα: 

Τοποθεσία: 

Πηγή: 

Δήμος Ζίτσας

Δημιουργός: 

ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» της Πράξης «ΠΥΛΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ»

Δικαιώματα: 

Δήμος Ζίτσας