ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ

     Βερνίκ ή Βερνίκου. Όνομα σλαβικό σχετιζόμενο με τη σλαβική λέξη Βερν (ΒΕΡΗ)που σημαίνει δίνω πίστη, εμπιστοσύνη και την υποκοριστική κατάληξη –ικ. Πρόκειται ίσως για τον πρώτο οικιστή με την πίστη του στον Σλάβο γαιοκτήτη του ή κάτι τέτοιο. Πολύ ψηλότερα από το Βερνίκου και σε ράχη άδεντρη κα πετρώδη υπάρχει ο συνοικισμός του Βετερίκ → Βετερίκος όνομα σλαβικό από το Βέτερ που σημαίνει αέρας και την υποκοριστική κατάληξη –ικ και θα πει χωριό των αέρηδων. Το χωριό άλλαξε το όνομά του και από Βερνίκ έγινε Βερενίκη.

Πολιτιστικές Υποδομές της ΔΕ Πασσαρώνος

Παρά το μικρό μέγεθος της Δημοτικής Ενότητας, οι υποδομές για πολιτιστικές δραστηριότητες είναι αρκετά αναπτυγμένες. Λειτουργούν πολιτιστικά ή πνευματικά κέντρα στις κοινότητες του Λύγγου, της Κάτω Λαψίστας, της Βουνοπλαγιάς, του Γραμμένου, της Ελεούσας και του Ροδοτοπίου. Σε αρκετές από αυτές υπάρχει η υποδομή για διοργάνωη εκδηλώσεων σε κλειστό χώρο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, αλλά σε κάποια άλλα, όπως το Ροδοτόπι είναι πάγιο αίτημα η κατασκευή μίας κλειστής αίθουσας εκδηλώσεων.

Πολιτιστικές Υποδομές της ΔΕ Ευρυμένων

Οι πολιτιστικές υποδομές δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές και περιορίζονται σε δύο Πνευματικά – Πολιτιστικά Κέντρα στην Κληματιά και το Βασιλόπουλο και σε αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που στεγάζονται στα παλιά δημοτικά σχολεία των οικισμών Δελβινακόπουλου, Κοκκινοχώματος και Λευκοθέας. Στην Κληματιά λειτουργούν επίσης Κέντρο Νεότητας και Βιβλιοθήκη. Η όποια πολιτιστική κίνηση, συντηρείται και ενισχύεται από τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις αδελφότητες που έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα χωριά, κυρίως από τους αποδήμους που έχουν την έδρα τους στην πόλη των Ιωαννίνων και στην Αθήνα.

Εγγραφή στο RSS - Σημεία Ενδιαφέροντος