Πολιτιστικές Υποδομές της ΔΕ Πασσαρώνος

Παρά το μικρό μέγεθος της Δημοτικής Ενότητας, οι υποδομές για πολιτιστικές δραστηριότητες είναι αρκετά αναπτυγμένες. Λειτουργούν πολιτιστικά ή πνευματικά κέντρα στις κοινότητες του Λύγγου, της Κάτω Λαψίστας, της Βουνοπλαγιάς, του Γραμμένου, της Ελεούσας και του Ροδοτοπίου. Σε αρκετές από αυτές υπάρχει η υποδομή για διοργάνωη εκδηλώσεων σε κλειστό χώρο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, αλλά σε κάποια άλλα, όπως το Ροδοτόπι είναι πάγιο αίτημα η κατασκευή μίας κλειστής αίθουσας εκδηλώσεων.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της ΔΕ Πασσαρώνος

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της ΔΕ αφορούν κυρίως παραδοσιακά πανηγύρια τα οποία πραγματοποιούνται στο σύνολο σχεδόν των Κοινοτήτων κατά τους θερινούς μήνες (π.χ. Αγίου Πνεύματος, Παναγίας, Πρ. Ηλία, Αγ. Τριάδος κλπ). Επίσης ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πασσαρώνεια», που διοργανώνονται κάθε χρόνο τη θερινή περίοδο και περιλαμβάνουν πλήθος μουσικών και θεατρικών παραστάσεων σε διάφορους οικισμούς της ΔΕ.

Νεότερα Μνημεία στην Πασσαρώνα

Σύμφωνα με την 6η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, τα μνημεία που έχουν καταγραφεί και υπάγονται στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας είναι τα εξής:

Η Αρχαία Πασσαρώνα

Στο κέντρο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, στην εύφορη πεδιάδα μεταξύ των οικισμών Γαρδικίου, Ζωοδόχου και Βουνοπλαγιάς, υψώνεται γυμνός και απότομος κωνικός λόφος, το «Καστρί», όπου κτίστηκε η ακρόπολη και πρωτεύουσα του βασιλείου των Μολοσσών, η Πασσαρώνα. Την Πασσαρώνα ίδρυσε ο βασιλιάς των Μολοσσών Θαρύπας (~420-400 π.Χ.) και την περιστοίχισε με ισχυρά τείχη. Στην Πασσαρώνα είχε την έδρα του ο αρχηγός της φυλής, ο βασιλιάς που διοικούσε με το συμβούλιο των ευγενών. Αυτός ήταν ο αρχηγός στις πολεμικές επιχειρήσεις και εκτελούσε και τα καθήκοντα θρησκευτικού αρχηγού.

Αθλητικές Υποδομές στη Δ.Ε. Πασσαρώνος

Στη Δημοτική Ενότητα Πασσαρώνος υπάρχουν γήπεδα ποδοσφαίρου σε κάθε Κοινότητα, με εξαίρεση τις Κοινότητες Περάτη, Λύγγου, Λοφίσκου, Αγ. Αναργύρων και Βαγενιτίου, με παράλληλες εγκαταστάσεις γηπέδων 5x5 σε αρκετά από αυτά. Επιπλέον, στην πλειοψηφία των οικισμών υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ και σε μικρότερο βαθμό γήπεδα βόλλευ, τα οποία βρίσκονται εντός των σχολικών αυλών των οικισμών.

Εγγραφή στο RSS - Πασσαρώνα