ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΤΣΑΛΗ

       Το Πετσάλη, καμποχώρι στο βόρειο άκρο του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, φαίνεται να πήρε την ονομασία του από την ηπειρωτική οικογένεια Πετσάλη  που οίκισε το χωριό τον ΙΔ΄ αιώνα.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΙΓΟΨΑΣ

        Το χωριό της Λιγοψάς βρίσκεται 29 χλμ από τα Ιωάννινα, σε 620 μέτρα υψόμετρο και με πληθυσμό περίπου 220 άτομα.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΒΡΙΣΙΟΙ

        Το χωριό Γαβρισιοί  βρίσκεται μόλις 22 χλμ από τα Ιωάννινα και 3 χλμ από την έδρα του δήμου. Αριθμεί περίπου 150 δημότες από τους οποίους μόνιμοι κάτοικοι είναι μόλις 50.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το χωριό αρχικά βρίσκονταν στην τοποθεσία Παλαιοχώρι  με την ονομασία «Δωροθέα» ( Δώρο Θεού , λόγω της αξιοζήλευτης θέας προς το σύνολο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων). Πραγματοποιήθηκε μετοίκηση στη σημερινή τοποθεσία λόγω κάποιας μεταδοτικής ασθένειας. 

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΛΑΧΑΤΑΝΟΥ

       Το όνομα του χωριού προέρχεται από το  Βλαχοκάτουνο που σημαίνει σταθμό ή κατασκήνωση Βλάχων. Σύμφωνα με πληροφορίες ιστορικών το χωριό μέχρι τα μέσα του ΙΖ΄ αιώνα κατοικούταν από Βλάχους, μετά την μετανάστευση των οποίων το χωριό ονομάστηκε Βλαχάτανο.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΤΑΤΑΔΩΝ

         Πρόκειται για ένα μικρό χωριό μεταξύ Λιγοψάς και Βλαχατάνου. Το όνομά του προέκυψε από τον αρχηγό της πατριάς (Βατατάς) και τους απόγονους οικιστές του.

         Όσοι κάτοικοι ζουν σήμερα στο χωριό ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Πολλοί από τους χωριανούς ζουν και εργάζονται στα Ιωάννινα, στην Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό, κατά  κύριο λόγο στη Γερμανία.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΦΑΚΑΣ

        Το όνομα του χωριού προέρχεται από την παλιά τοπωνυμία της περιοχής όπου αφθονούν οι ασφάκες ( ελελίφασκος - θάμνος ).

Πολιτιστικές Υποδομές της ΔΕ Εκάλης

Οι πολιτιστικές υποδομές στην ΔΕ Εκάλης βρίσκονται σε πλήρη αναλογία με την προαναφερόμενη δραστηριότητα των συλλόγων σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες των τοπικών φορέων. Έτσι ο Δήμος έχει να υποδείξει την λειτουργία τριών πνευματικών κέντρων στις περιοχές Μεταμόρφωσης, Ασφάκας και Πετσαλίου, αλλά και την λειτουργία της ‘’Ματζίκειος Πινακοθήκη’’ στην Κοινότητα Λιγοψάς.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της ΔΕ Εκάλης

Η Δημοτική Ενότητα της Εκάλης διακρίνεται σε πολιτισμικές ενότητες στις οποίες υπάρχουν αλληλεπιδράσεις από γειτονικά οικιστικά σύνολα και έχουν προκύψει κυρίως από την γεωγραφική ταυτότητα και τα οικονομικά και οικιστικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Κατά αυτήν την έννοια μία πολιτισμική ενότητα αποτελούν οι περιοχές Ασφάκας, Μεταμόρφωσης και Πετσαλίου, οι οποίες εντάσσονται και στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων.

Σελίδες