ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΟΥΡΝΟΡΡΑΧΗΣ

Η Κουρνορράχη (Τοπική Κοινότητα Φωτεινού - Δημοτική Ενότητα ΜΟΛΟΣΣΩΝ), ανήκει στον δήμο ΖΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης". Η επίσημη ονομασία είναι "η Κουρνορράχη". Έδρα του δήμου είναι η Ελεούσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Κουρνορράχη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Φωτεινού, του πρώην Δήμου ΜΟΛΟΣΣΩΝ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΔΙΧΟΥΝΙΟΥ

            Το τοπωνύμιο προέρχεται πιθανώς από το βουλγάρικο strigane «το κούρεμα» < από το σλαβικό strigti, strigo «η κουρά» και την κατάληξη –ъcъ, με τη σημασία «τόπος όπου κουρεύουν τα πρόβατα» .H ιστορία τού χωριού είναι πολύ παλαιά και χάνετε στο πέρασμα των αιώνων σύμφωνα με αποδεκτά ευρήματα και ιστορικές ομολογίες πού περνάνε από γενιά σε γενιά το σημερινό χωριό βρίσκετε κτισμένο σε 2 πανοραμικούς οικισμούς ο ένας απέναντι από τον άλλο ανήκει στον δήμο Ζίτσας και είναι Γεωγραφικά το τελευταίο χωριό τού πρώην Δήμου Μολοσσών ένας τόπος μαγευτικός αλλά

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΤΩ ΖΑΛΟΓΓΟ

Τοπικός οικισμός του χωριού Ζαλόγγου.Κανείς δεν γνωρίζει το ξεκινημά του, απο πότε περίπου υπάρχει. Πάντως κατά μια παράδοση το χωριό (που θα πρέπει να είχε να είχε άλλη ονομασία μα και τοποθεσία) ,καταστράφηκε το 1204. Μια άλλη εκδοχή της παράδοσης είναι οτι το χωριό ,που είχε το όνομα Δάφνη (σήμερα λέγεται Διάχνη κάποιο τοπωνυμιό του), καταστράφηκε η μάλλον εγκαταλείφθηκε,αφού πρώτα το έκαψαν γιατί επιδημία χολέρας άρχισε να αποδεκατίζει τους κατοίκους. Αργότερα άγνωστο πώς και πότε ,έγινε η μετακόμιση του χωριού στην σημερινή θέση.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΕΛΤΣΑΝΑ

Το Γκρίμποβο, είναι χωριό των Ιωαννίνων με δύο οικισμούς, τον κυρίως οικισμό Γκρίμποβο και το συνοικισμό Σέλτσενα. Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού καλαμά, σχεδόν στο κέντρο της λεκάνης του μέσου ρου του.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΒΕΝΤΕΡΙΚΟΣ

         Ο Βεντερίκος (Τοπική Κοινότητα Βερενίκης - Δημοτική Ενότητα ΜΟΛΟΣΣΩΝ), ανήκει στον δήμο ΖΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.Η επίσημη ονομασία είναι “ο Βεντερίκος”. Έδρα του δήμου είναι η Ελεούσα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΕΤΟΠΕΤΡΑΣ

Η Αετόπετρα (παλιό όνομα Κοσόλιανη) εχει υψόμετρο περίπου 750 μέτρα στο κεντικό σημείο του σχολείου. Από πάνω της βρίσκεται η δυτική πλαγιά του όρους Κασιδιάρης (1329μ, παλιό όνομα Σιούτιστα). Είναι ένα πολύ όμορφο βουνό που σε αντίθεση με το όνομά του έχει πολύ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΙΝΚΑΣ

       Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ζίτσας και γεωγραφικά στην περιοχή της Ντουσκάρας. Η κτηνοτροφία αποτελεί την βασική δραστηριότητα των λιγοστών κατοίκων, 87 με βάση την απογραφή του 2001.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΩΤΕΙΝΟΥ

       Το Φωτεινό, με την παλιά ονομασία Ζελίστα, είναι ένα χωριό του Δήμου Ζίτσας, 44 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη των Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα ακριτικό χωριό, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορά μας με την Αλβανία, που έχει μόλις 22 κατοίκους, ωστόσο τις περιόδους του Πάσχα & του Αυγούστου συγκεντρώνει περί τα 150 άτομα, είτε χωριανούς είτε φίλους τους.

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΦΤΕΡΗΣ

         Γεωγραφικά η Φτέρη βρίσκεται στην Ήπειρο . Αυτόδιοικητικά και σύμφωνα με τις αλλαγές που επέφερε το Πρόγραμμα Καλλικράτης (Νόμος 3852/2010), η Φτέρη βρίσκεται στον Δήμο Ζίτσας .

Σελίδες